
FOR ALL ON THE JOB INJURIES 
 

(PROVIDED FOR POSTING IN ER WORK AREA)  
 

Your employer is part of a managed care system for workers’ compensation. This 
means in order to have your medical care paid for in a work-related 
accident/illness, you MUST use one of the OMCA network physicians unless: 
 
Here are the limited situations in which treatment may be obtained outside of a Gatekeeper:13   

(a) For emergency care as defined in 803 KAR 25:11014; 
(b) If the employee is referred by a gatekeeper physician outside the managed care plan for medical services; 
(c) If authorized treatment is unavailable through the managed care plan; and  
(d) To obtain a second opinion if a managed care plan physician recommends surgery. 

 
 

QUESTIONS 
 

For any questions relative to your occupational medical care call: 
 

              Long distance: 1-800-KYCOMP-1 
 Louisville area:  502-499-6000 

 
        (toll free, 24 hours/day, 7 days/week) 

 
Should you be dissatisfied with any aspect of your care, 

write OMCA for a Grievance Form: 
 

Occupational Managed Care Alliance, Inc. 
P.O. Box 20908 

Louisville, KY  40250-0908 
 

 
 
  

                                                           
13 803 KAR 25:110 Section 4(a)-(d). 
14 803 KAR 25:110 Section 1(2) defines “emergency care” as: (a) Medical services required for the immediate diagnosis or treatment 
of a medical condition that if not immediately diagnosed or treated could lead to serious physical or mental disability or death; or (b) 
Medical services that are immediately necessary to alleviate severe pain.  “Emergency care” does not include follow-up care, except 
when immediate care is required to avoid serious disability or death.   


